Książeczka sanepidowska – jak wyrobić książeczkę w Sanepidzie?

Praca w gastronomii może być najpiękniejszym spełnieniem naszych marzeń. Praca na produkcji pozwoli nam na osiągnięcie zarobków na bardzo wysokim poziomie. Praca związana z transportem żywności może być jedyną ofertą, dzięki której będziemy mogli pogodzić fakt zarobkowania z innymi obowiązkami. Zanim jednak przejdziemy do wykonywania obowiązków związanych z tymi etatami musimy mieć przy sobie jeden, bardzo ważny dokument – książeczkę sanepidowską.

Jak wyrobić książeczkę sanepidowską?

Zanim jednak dowiemy się, jak taki dokument wyrobić, to musimy zdać sobie sprawę, że już od 2008 roku taka książeczka nie obowiązuje. Ale to nie oznacza, że nie musimy przejść badań do celów sanitarno-epidemiologicznych. Prawda jest taka, że zmieniła się tylko formalnie nazwa, a dokument i tak jest wymagany z odpowiednim orzeczeniem lekarskim, dzięki któremu będziemy mogli podjąć pracę w miejscu, gdzie występuje żywność. Jeżeli czujemy się zdrowi i sami nie widzimy przeciwwskazań do wyrobienia takiego dokumentu, to bez problemu otrzymamy takie zaświadczenie.

Jak wyrobić badania do celów sanitarno-epidemiologicznych? Po pierwsze musimy dostać odpowiednie skierowanie od naszego pracodawcy. Potem udaje się do stacji sanitarno-epidemiologicznej w naszym miejscu zamieszkania. Na miejscu w specjalnych, trzech pojemniczkach oddajemy nasz kał do badania. Potem idziemy do domu i czekamy na wyniki badań. Takie wyniki otrzymuje się po około jednym tygodniu, po którym (jeżeli wynik jest oczywiście negatywny i nie będzie wykrytych żadnych chorób) będzie można przystąpić do swojej nowej pracy w nowym zakładzie pracy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here